A A A
Vragen over zorg? Bel ons op 0578 - 668 449 Bel ons!

HuidHonger, bijzonder project over liefdevolle zorg en intimiteit

Het bijzondere project HuidHonger past bij onze kernwaarden: aandacht, warmte, betrokkenheid en liefdevolle zorg. In de zorg voor mensen met dementie zien we dat de ziekte vaak leidt tot een afscheid van vele vormen van contact: spraak, aanraking, intimiteit. HuidHonger laat zien dat met dans, muziek en ontmoeting er weer ‘contact’ tot stand gebracht kan worden. Op een andere manier dan we gewend zijn. En niet alleen met de bewoner die dementie heeft, maar ook met zijn naasten.

 

huidhonger_beweging

Willy met haar vader Jans “Het doet echt iets met mensen. Ze fleuren op, gaan er helemaal in mee. Net of ze uit hun ‘eigen wereld’ komen.”

huidhonger_aanraking

Anita over haar moeder Diny: “Het waren hele waardevolle avonden. Ik zie mijn moeder genieten en ik geniet zelf ook. Doordat ik heb meegedaan, sta ik nu veel meer bij haar stil. Als ik nu bij haar kom, neem ik vaker tijd voor een knuffel.”

huidhonger_eva

Eva, danstherapeut: “Familieleden hebben bepaalde patronen, ook als het gaat om aanraking en intiem zijn met elkaar. Met HuidHonger heb ik ze meegenomen in hoe het ook anders kan. En hoe ze samen nieuwe manieren van communiceren kunnen verkennen”

huidhonger_eva-en-joop

Margreet Melman, initiator, met Joop (93) een van de ‘vaste’ dansers

huidhonger_bloemen2

En na afloop applaus en bloemen

 

Anne Marijke Schakelaar, teamleider bij Viattence, is aanjager van dit bijzondere project en vertelt over haar ervaringen.

“Margreet Melman, initiator van Care & Culture, liet ons zien wat het effect van muziek is op mensen met een beperking in een project met een speciaal samengesteld koor op Urk. Haar aanpak sprak ons direct aan. HuidHonger biedt via dans en muziek de mogelijkheid om weer in contact te komen met mensen, met wie geen of nauwelijks contact meer mogelijk was. Door mee te doen aan dit project kunnen we een bijdrage leveren aan een andere kijk op ouderenzorg, waarin ‘welbevinden’ nog meer centraal staat en waarin intimiteit gewoon een plek heeft. En dat begint al bij het onderwijs, want ook de ROC’s zijn betrokken. Die combinatie van invalshoeken maakte ons enthousiast.”

Waar staat de term ‘huidhonger’ eigenlijk voor?

“Liefde, intimiteit en aanraking zijn belangrijke thema’s in een mensenleven. Voor de één is dat volkomen natuurlijk, voor de ander is het een meer beladen onderwerp. Bij kwetsbare ouderen zijn aanraking en intimiteit niet meer vanzelfsprekend. Het gemis ervan kan vele vormen aannemen, tot aan ‘huidhonger’ toe: een (te) grote en niet vervulde behoefte aan fysiek contact.”

Hoe reageerden bewoners en hun familie?

“Zelf voelde ik een gezonde spanning of ik mensen hiervoor enthousiast kon krijgen. Het is immers een gevoelig onderwerp. En tegelijkertijd vroegen we best veel van de betrokkenen: meedoen aan 12 workshops en een uitvoering is niet niks. Je legt nogal een beslag op de tijd van mensen, ook van mantelzorgers en familieleden. Pittig hoor. Een aantal families die ik benaderde haakte af. Vier families waren geïnteresseerd en gemotiveerd om mee te doen. Dat voelde als een grote verantwoordelijkheid. Want wat als mensen teleurgesteld zouden raken en zouden afhaken? Ik heb mij er met hart en ziel ingestort en dat is het zeker waard geweest. Ik had deze bijzondere ervaring niet willen missen. Het is zo mooi! Het bewegen, aanraken, contact maken. Dat triggert echt iets bij mensen, er ontstaat weer contact, ook als je elkaar niet verstaat. Een van de deelnemers is een bewoonster met een Turkse achtergrond. Wij verstaan haar taal niet, maar begrijpen elkaar hierdoor wel.”

Hoe werkt dat dan?

“We zitten in een kring. Eva, de danser, gebruikt een ballon, die we aanraken en aan elkaar doorgeven. Later ga je naar elkaar toe met de ballon en maak je een gezamenlijke beweging. Het is allemaal heel erg op gevoel, contact en de eigenheid van mensen gericht. Je wordt je bewust van jezelf, je lichaam en dat van anderen door elkaar lichtjes aan te raken. Dat maakt het ook heel intiem.

Ondanks hun dementie ontwikkelen mensen toch herkenning en begrijpen wat de danser van hen vraagt. Je ziet dat ze fysiek contact maken, zich bewust worden van hun lichaam. De eerste keer dat Eva een ballon introduceert, heeft niemand een idee wat ermee te doen. Maar dan laat ze mensen de ballon voelen, aanraken, draaien. De ballon komt in beweging en neemt jou daarin mee. Daarna zie je herkenning: “Hé die ballon, daar kan ik mee draaien”. Er is nieuw gedrag aangeleerd. Geweldig om te zien wat dat met mensen doet, met hun gevoel van eigenwaarde.”

Hoe ga je verder hiermee?

Op 12 mei hebben we met een besloten voorstelling, samen met alle betrokkenen en familie, dit project afgesloten. Het was een gedenkwaardige avond. Het is zo bijzonder dat mensen zoiets intiems en moois met ons willen doen en delen. Het hele project heeft ons waardevolle inzichten opgeleverd. We gaan nu kijken hoe we dit kunnen vasthouden, ontwikkelen en implementeren in de zorg die we willen verlenen. We zetten de gesprekken voort met de mensen die hierbij betrokken waren: bewoners, mantelzorgers en familie. We hebben nu aanknopingspunten om door te gaan, we zien wat het met ons en onze naasten doet, hoe waardevol fysiek contact.”

 

Ook een voorstelling bijwonen?

Ieder mens is uniek, wat wordt versterkt door de kwetsbaarheid van deelnemers. Daardoor is het resultaat van HuidHonger specifiek en gevarieerd. Zo dansen in de ene voorstelling oude mensen met diepere dementie en hun partners en in een andere juist jonge mensen met dementie en hun partners. Meer informatie is verkrijgbaar via info@melmanproducties.nl of via Wilma@melmanproducties.nl. Voor een korte teaser zie careculture.nl/nl/huidhonger/huidhonger_still-uit-de-teaser

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier de volledige film van huidhonger.

Aanmelden nieuwsbrief
← Vorige Stap

Geachte heer, mevrouw,

Dank voor het opnemen van contact met Viattence. Wij zullen deze e-mail zo snel mogelijk beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
Uw Viattence Consulent
0578 - 668 449

A.u.b. geef een geldige naam, email en vraag.

Aangedreven door LivelyChat