A A A
Vragen over zorg? Bel ons op 0578 - 668 449 Bel ons!

Kwaliteit draait om gelijkwaardige relatie en vertrouwen

Speciale stickers die moeten aangeven of je melk nog te drinken is. Afvinklijstjes om dat te controleren en vervolgens of iemand het afvinklijstje heeft gecontroleerd. Absurd en negatief ingestoken. Viattence wil dat niet. Wij vertrouwen op het verstand van onze zorgprofessionals en steken energie in de relatie tussen verzorgende en cliënt. Daar wordt namelijk de kwaliteit van zorg bepaald.

Viattence kiest daarom ook voor een kwaliteitstoetsing die focust op de relatie. In Beelden van Kwaliteit wordt objectief geobserveerd wat er gebeurt tussen medewerker en cliënt en daarop vindt reflectie plaats. Hoe kom ik over op een ander? Hoe kan ik de bewoner beter leren kennen? Welke rol kunnen mantelzorgers spelen? Door het hoe en waarom te belichten leer je wat je beter en anders kunt doen en hoe je elkaar daarbij kunt helpen. Als je echt reflecteert en stilstaat bij waarom je bepaalde dingen doet, gebeurt er iets moois. Je wordt namelijk bewust dat je dingen onbewust goed doet.

Bovendien zijn medewerkers veel meer ‘present’ als zorgverlener. Dat wil zeggen dat ze veel meer aansluiting zoeken bij wie de ander is dan het focussen op problemen. Door die onvoorwaardelijkheid ontstaat een volwaardige relatie. Niet afhankelijk, omdat één zorg nodig heeft, maar gelijkwaardig omdat medewerker en cliënt zich met elkaar verbinden.

Dagelijks neemt de zorgprofessional honderden belangrijke beslissingen op basis van professionaliteit, verstand en intelligentie. Vertrouwen op de zorgprofessional is de basis van kwaliteit. Dat is echt onderbelicht in de regeltjes en protocollen. Dat gaat uit van het negatieve. Alsof een medewerker zelf niet kan lezen wat de houdbaarheidsdatum van de melk is. Vertrouw daar op. Daar is echt geen sticker voor nodig.

Lees meer blogs van Laurent de Vries….

Laurent de Vries Viattence

 

 

 

 

 

Laurent de Vries
Raad van Bestuur Viattence

 

Aanmelden nieuwsbrief
← Vorige Stap

Geachte heer, mevrouw,

Dank voor het opnemen van contact met Viattence. Wij zullen deze e-mail zo snel mogelijk beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
Uw Viattence Consulent
0578 - 668 449

A.u.b. geef een geldige naam, email en vraag.

Aangedreven door LivelyChat