10 november: Dag van de Mantelzorg!
“We doen de dingen in lijn met hoe zij was en hoe zij het zou doen.”
Trudy Hollander woont met haar man in Epe. Samen zijn zij mantelzorgers voor haar moeder die sinds maart 2019 in woonzorglocatie De Klaarbeek woont in Epe in verband met geheugenproblemen. Tot deze zomer zorgden ze ook voor haar vader die nog zelfstandig thuis woonde. In verband met de Dag van de Mantelzorg zijn we samen in gesprek gegaan. Wat betekent het voor haar om mantelzorger te zijn?
De keuze voor Viattence
“Tot zo’n 8 jaar geleden zorgden we voor mijn schoonmoeder. Zij had net als mijn moeder ook geheugenproblemen en heeft op de “oude” Klaarbeek en de Wendhorst (nu Hofje Wendakker) gewoond. De ervaringen die we toen hadden met Viattence waren erg goed. Het was dus een logische stap dat toen mijn moeder niet meer thuis kon wonen, zij ook bij Viattence een plekje vond. We weten nu beter wat ons te wachten staat, dit helpt heel erg bij de zorg voor mijn moeder. Mijn vader is afgelopen zomer op 91 jarige leeftijd overleden. Hij woonde nog zelfstandig en kwam altijd met eigen vervoer bij mijn moeder op bezoek in De Klaarbeek!”
Wat doe je als mantelzorger?
Trudy is wettelijk vertegenwoordiger, dit betekent dat je eerste contactpersoon bent en alles in de gaten houdt. Je hebt contacten met de artsen en verzorgenden. “Zeker in coronatijd was er veel communicatie. In die tijd heb ik extra bewondering gekregen voor alle medewerkers op de Klaarbeek. Het was erg moeilijk dat je niet meer op bezoek kon. Ze probeerden toch op verschillende manieren het contact te leggen. Als je dan ziet wat verzorgenden allemaal doen, er gewoon staan en voor je naasten zorgen… bewonderenswaardig!”
Een ander deel van mantelzorgen is dat je zorgt dat je naaste het zo goed mogelijk heeft. Trudy en haar man brengen regelmatig lekkernijen op de woongroep zoals balkenbrij en aardbeien. “Ze woont samen met anderen, dus regelen we dat extra’s voor de hele groep. Zo zit mijn moeder ook in elkaar en dat had ze ook zo gewild. Ze was altijd heel begaan met anderen. Dus we doen de dingen in lijn met hoe zij was en hoe zij het zou doen.”
Als laatste onderdeel zorgen Trudy en haar man dat de praktische dingen geregeld zijn. Zoals het kopen van een nieuwe winterjas of andere kledingstukken die aan vervanging toe zijn.
Samenwerking met Viattence
“Toen mijn moeder nog thuis woonde, was haar korte termijn geheugen al niet meer goed. Hierdoor verloor ze haar dagritme en had ze mijn vader nodig om haar hierbij te helpen. Mijn vader was ook al op leeftijd, dus toen het voor hem en ook voor haarzelf niet meer ging, zijn we samen gaan kijken naar de juiste woonplek. Mijn vader woonde buiten Epe, maar toch hebben we gekozen voor de Klaarbeek. Mijn moeder voelde zich er prettig, het was licht en schoon. Ze hield zelf erg van schoonmaken, dus dit vond ze heel belangrijk. Maar ook omdat het op loopafstand van ons huis is. Ik zou er de meeste tijd voor haar zijn, dus dan is het handig dat ze dichtbij is.”
“Mijn moeder is in goede handen bij De Klaarbeek. Dit helpt mij ook heel erg. Toen ze nog thuis woonde, was het vaak nodig dat ik haar hielp. Nu heb ik alle vertrouwen in de medewerkers en dat er goed voor haar gezorgd wordt. Als er iets is, voel ik me ook vrij om dit te bespreken. Ik stuur dan bijvoorbeeld een berichtje in het cliëntportaal of we even kunnen bellen en dit gebeurt dan ook altijd op korte termijn. Of ik bespreek het als ik er ben. Ook zij houden mij op de hoogte per mail of telefoon. Ik zorg ervoor dat ik altijd bereikbaar ben.”
Zij waren er altijd voor mij
Trudy vertelt dat het nooit als een keuze heeft gevoeld om voor haar ouders te zorgen. “Je rolt erin, dat gaat vanzelf. In ons geval was ik ook de enige die de mantelzorg kon doen, maar ook al was dit niet zo, dan deed ik het nog. Zij waren er ook altijd voor mij, hebben me opgevoed en mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik vind het dan ook vanzelfsprekend dat ik er voor hen ben.”
Mantelzorg naast het werk
“Ik werk al 20 jaar 32 uur in de week. Ik werk bij de overheid. De mantelzorg doe ik ernaast. Ik maak op dit moment voor mijn moeder geen gebruik van speciale mantelzorgregelingen. Maar mijn ervaring is dat er altijd ruimte is wanneer er iets onvoorziens gebeurd. Wanneer je open bent en dingen bespreekbaar maakt, is er eigenlijk nooit een probleem.”
Ik geniet als ik mijn moeder zie genieten
Wat is het mooiste aan mantelzorg? Trudy vertelt dat ze het fijn vindt om de dingen te doen die bij haar moeder passen. Dat ze er voor haar kan zijn. “Mijn moeder kleurt heel graag. Soms koop ik een schilderdoek en zet ik er de contourlijnen op van een afbeelding. Zij schildert dit dan in of we doen het samen. Nu is ze bijvoorbeeld kerstkaarten aan het inkleuren. Als zij ze allemaal klaar heeft, verstuur ik deze naar de mensen aan wie ze altijd kaartjes stuurde. Wanneer er iets voorbij komt waarvan ik denk dat mijn moeder het leuk zou vinden, bespreek ik het met mijn broer en man en regelen we het. Met Pasen hebben we bijvoorbeeld een knutsel-set geregeld of we geven een mooi voorleesboek waarmee de verzorgenden samen met de andere bewoners in gesprek kunnen gaan over vroeger. Ik kan er echt van genieten als ik haar zie genieten!”
Trudy is een fijne mantelzorger. In het begin was het best spannend om de zorg uit handen te geven. Nu is er een mooie samenwerking tot stand gekomen. En ook is er vertrouwen over en weer. Ze levert samen met haar man een mooie bijdrage aan de zorg voor haar moeder. Daarbij vergeet ze zelfs de andere bewoners en ook het personeel niet. Bedankt namens het team Stuwwal/Zilverbeek van de Klaarbeek!
Corrie Koops