De thuiszorg van Viattence
Naast verpleeghuiszorg in 8 woonzorglocaties biedt Viattence ook Buurtpunten en dagbesteding voor sociale contacten, behandeling en thuiszorg. Alle met als doel om ouderen een waardevolle dag te bieden waarin zij zoveel mogelijk zelfredzaam zijn. Steeds meer ouderen willen namelijk zo lang mogelijk (zelfstandig) thuis blijven wonen. Viattence draagt hier graag aan bij en ondersteunt waar nodig. Maar wat betekent thuiszorg dan bijvoorbeeld? Wat houdt dit in? We spraken erover met wijkverpleegkundige Marieke Blokland.
Ik hou van de thuiszorg
Marieke werkt sinds januari 2023 bij Viattence. Na 10 jaar volledig uit de zorg te zijn geweest, heeft ze opnieuw de stap gezet richting de thuiszorg. “Ik hou van de thuiszorg, er was dan ook geen twijfel dat ik hier aan de slag zou gaan. Ik vind het prettig dat ik een langere tijd met cliënten te maken heb en met hen mee kan kijken wat de beste zorg is die bij hen past. Sommige collega’s uit de zorg geven aan dat ze de thuiszorg niet uitdagend genoeg vinden, maar ik zie mijn baan als de leukste die er is. Ik kan op zoveel vlakken bijdragen! Als wijkverpleegkundige draag je zorg voor je team, heb je met heel veel ouderen te maken, je bent bezig met het stellen van indicaties, kijkt hoe we de zorg betaalbaar kunnen houden en denkt na over het oplossen van personeelstekorten. Natuurlijk ben je veel minder met verpleegtechnische handelingen bezig dan bijvoorbeeld in het ziekenhuis, maar de uitdaging ligt veel meer in het zien van de mensen, het zoeken naar de best passende zorg en in het bredere organisatorische plaatje.”
Van preventie tot thuiszorg tot verpleeghuiszorg
Een thuiszorgteam bestaat uit wijkverpleegkundigen, verpleegkundigen in de wijk, contactverzorgenden, verzorgende IG’s en Helpende+ collega’s. Zij vullen aan met zorg en werken hierbij samen met naasten. Als wijkverpleegkundige stel je het persoonlijk zorgplan op. De contactverzorgende checkt regelmatig of dit plan nog klopt en schakelt waar nodig met de wijkverpleegkundige wanneer er een wijziging nodig is. Naast thuiszorg wordt binnen het plan ook gekeken naar bijvoorbeeld een goede invulling van de sociale contacten, de leefbaarheid en veiligheid binnen het huis en de inzet van behandelingen. “Het fijne aan Viattence is dat ouderen ondersteund kunnen worden van A tot Z. Van preventie tot de inzet van huishoudelijke hulp tot ondersteuning op sociaal vlak tot thuiszorg tot verpleeghuiszorg.”
Viattence ziet je als mens
“Ik heb gekozen voor Viattence, omdat ik hier echt gezien word als mens. Er wordt gekeken naar wie ik ben en hoe ik kan bijdragen. Niet alleen naar mijn papiertjes of mijn kennis. Er wordt gekeken naar het totaalplaatje van mij en wat ik als Marieke kan bieden. Dit zegt veel over de organisatie. Viattence is heel goed op het sociale vlak, in zien hoe iemand is. Ook als ik kijk naar ons team, dan zijn wij daar heel goed in. We zijn bereid om mee te denken, verder te kijken en op een vindingrijke en oplossingsgerichte manier te werken. Dit hoeft niet altijd te passen binnen één plaatje. Als we een probleem hebben, dan kijken we met het team, cliëntadviseurs en andere collega’s wat een oplossing is en wat mogelijk is. Hoe zorgen we dat iemand zo lang mogelijk goed thuis kan blijven wonen? Bij Viattence werken gedreven mensen. Ze werken niet voor het geld, ze hebben écht hart voor de cliënten. Het is een hele persoonlijke en warme organisatie.”
De toekomst van de ouderenzorg is een groot vraagstuk
We vragen Marieke hoe zij naar de toekomst van de ouderenzorg en de thuiszorg kijkt. “Persoonlijk kan ik me daar grote zorgen over maken. Hoe gaan we het als samenleving oplossen? Je bent bijvoorbeeld moeder, je hebt een baan en ouder wordende ouders én schoonouders. Hoe ga je dat combineren? Naasten en mantelzorgers moeten een grotere bijdrage gaan leveren, daar komen we met de krapte op de arbeidsmarkt en steeds meer ouderen niet onderuit. Maar hoe gaan we als maatschappij zorgen dat mantelzorgers al die ballen hoog kunnen blijven houden? Het is echt een groot vraagstuk. Ook financieel. Er komt meer geld bij voor de zorg, maar per cliënt is er minder beschikbaar. Dus feitelijk wordt er bezuinigd, terwijl we al krap zitten in het geld. Er wordt loonsverhoging gegeven (térecht!), maar er is eigenlijk geen geld om dit te betalen.”
We zien nu al dat mensen veel langer thuis blijven wonen. Er is geen plek in een verpleeghuis of de afgegeven indicatie is niet hoog genoeg om naar een verpleeghuis te kunnen. Vroeger mocht je met een indicatie 4 naar het verpleeghuis, nu moet je minimaal indicatie 6 of 7 hebben om een plek te kunnen krijgen.
Ook zien we dat mensen zelf thuis willen blijven. Deels door slechte berichtgeving. Het lijkt soms alsof het er slecht aan toegaat in het verpleeghuis. Dat is natuurlijk niet zo. Het is misschien niet meer het ‘hotel’ waar je volledig gepamperd wordt. De vraag is of je dit ook mag verwachten of dat een verbetering op thuis prima is. Mensen zijn ook zelfstandiger, ze willen steeds meer hun leven indelen zoals ze dat zelf willen en gaan hiervoor ook zelf op zoek naar de juiste invulling. Ze zijn meer oplossingsgericht en kennen hun wegen digitaal beter. Dit biedt voor de thuiszorg bijvoorbeeld ook voordelen. Niet iedereen hoeft meer persé om 7 uur op te staan en zich klaar te maken, mensen zijn veel flexibeler. Ook kunnen we meer ‘controlerend’ zijn. We ondersteunen i.p.v. dat we dingen overnemen. We helpen alleen bij datgene wat iemand écht niet meer kan.”
De rol van naasten wordt belangrijker
Marieke gaf eerder al aan dat de rol van naasten steeds belangrijker wordt. Wat betekent dit precies? “Op dit moment hebben we al best veel contact met naasten. Soms zijn ze bij de intake aanwezig, soms schakelen we ze in als we zien dat het thuis niet meer gaat. In de (nabije) toekomst zullen ze meer vanaf het begin betrokken worden en kijken we veel meer naar wat zij kunnen bieden en waar wij kunnen aanvullen. Dit is nog wel een zoektocht, ook voor ons. Hoe geven we dat vorm, hoe bespreek je dit? De mensen zijn het nu nog niet gewend, dit is een proces. En hoeveel kunnen we ook van ze vragen? Gaan we van mantelzorgers bijvoorbeeld vragen dat ze hun naaste zelf wassen?
De eerste stap is in ieder geval dat de maatschappij een grotere rol moet vervullen bij het oplossen of voorkomen van eenzaamheid. Soms zijn wij de enige mensen die de ouderen op een dag zien. Wanneer iedereen iets extra’s doet, bijvoorbeeld het drinken van een kopje koffie met de buurvrouw, dan helpt dit enorm. Ook op het gebied van signalering. Zeker in dorpen is er soms een flinke schroom om hulp te vragen. Zowel van familie als van de zorg. Door af en toe bij iemand binnen te stappen, kun je kijken of iemand het nog zelfstandig redt. Of dat zorg voorkomen kan worden. Bijvoorbeeld door te checken of er verse boodschappen zijn, het huis opgeruimd is en iemand niet makkelijk kan vallen of door iemand te helpen met een hulpmiddel die de veiligheid vergroot. Denk aan een automatische medicijn dispenser die voorkomt dat iemand teveel of te weinig medicatie neemt.
Met ons team gaan wij binnenkort ook aan de slag met een hulpmiddelenkoffer. Deze nemen we mee naar mensen. We laten ze dingen proberen en kijken wat werkt voor hen. Denk aan een hulpmiddel bij het aantrekken van steunkousen of oog druppelen. Het zijn kleine dingen die mensen kunnen helpen om zelfstandig te blijven en minder afhankelijk te worden van zorg. Want dat is ook waar veel mensen bang voor zijn. Om hun autonomie te verliezen, dat ‘de zorg’ hun leven overneemt. Terwijl ons doel juist is om mensen te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.
Wat kun jij doen?
Er ligt nu nog een groot vraagstuk in het hoe dan? Dit gaan we stap voor stap ontdekken. Er ligt een rol voor de overheid om te faciliteren, maar ook bij ons allemaal. Wat kunt u doen? Om zorg te voorkomen voor jezelf en/of voor je naasten. En zodra er wel zorg nodig is, met elkaar te kijken op welke manier dit het beste ingevuld kan worden zodat iedereen op een prettige en zelfstandige manier ouder kan worden, zolang mogelijk thuis kan blijven wonen en kan genieten van een waardevol leven.”
Wilt u meer weten over de thuiszorg? Kijk dan op www.viattence.nl/thuiszorg of neem contact op via 0578 – 668 449. Wilt u een bijdrage leveren aan de thuiszorg? Bekijk alle vacatures op www.werkenbijviattence.nl