Inloopuur in de Buurtwinkel Epe: toegankelijk, open én vriendelijk!
Viattence, De Buurtwinkel Epe, en Koppel-Swoe hebben de handen ineen geslagen om op een laagdrempelige manier inwoners van informatie en advies te voorzien en in contact te komen met inwoners uit de buurt. Hoe? Met een inloopuur aan de koffietafel! Om de week op woensdagochtend wordt van 9.00 tot 10.00 uur een inloopuur aan de koffietafel bij De Buurtwinkel Epe georganiseerd. Aan die bewuste koffietafel zitten collega Herma Hoogers (wijkverpleegkundige in Epe), Henk van der Meer (gebiedsregisseur Epe/Oene voor Koppel-Swoe) en Mia Nooteboom (mantelzorgconsulent Koppel-Swoe) om dit initiatief uit te leggen. Renate te Dorsthorst, teamcoördinator van de Buurtwinkel en een van de initiatiefnemers, was niet aanwezig.
Waarom een inloopuur?
Sinds oktober wordt het inloopuur gehouden en om het meer bekendheid te geven, leggen Herma, Henk en Mia uit waarom dit inloopuur in het leven is geroepen. “Er zijn best grote maatschappelijke vraagstukken in het land die je ook lokaal terugziet, denk bijvoorbeeld aan de vergrijzing. Daarbij wordt het steeds belangrijker om samen te werken, ook vrijwilligersorganisaties zijn daarin belangrijk. Daarom willen wij op een laagdrempelige manier in contact komen met inwoners. Aangezien de Buurtwinkel al een ontmoetingsplek is, is dit een geschikte plek voor het inloopuur aan de al aanwezige koffietafel. Er zijn best veel mensen met vragen of die met bepaalde dingen rondlopen. Met het inloopuur kunnen bepaalde zaken eerder gesignaleerd worden en werkt het preventief.”
Afwisselend is de gebiedsregisseur, mantelzorgconsulent of wijkverpleegkundige aanwezig. “We zitten hier vanuit onze verschillende rollen. Hebben mensen een specifieke vraag, dan kunnen wij naar elkaar doorverwijzen. Ook bij vragen die niet bij ons horen, proberen we de mensen op weg te helpen. Wij kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met de wijkagent.”
Met wat voor vragen of zaken kunnen inwoners terecht?
“Dan kan super breed zijn, van zorgvragen zoals WMO of mantelzorg vragen tot vragen over leefbaarheid zoals overlast tot sociaal maatschappelijke vragen zoals zorgen maken over bijvoorbeeld een buurvrouw. Maar ook advies over leuke dingen zoals iets organiseren voor de buurt. We willen graag proberen het gesprek aan te gaan en mensen op weg helpen!”
Herma, Henk en Mia benadrukken dat het inloopuur heel laagdrempelig is. “We zitten hier met vertrouwde, vaste gezichten. We merken dat mensen een drempel ervaren om de stap te maken om iets te vragen. Die drempel proberen we weg te nemen door hier te zijn. Mensen die zich wel eens alleen voelen en het moeilijk vinden om de stap te maken, wees welkom en kom een kopje koffie drinken. Wij zijn er om je te ondersteunen! En wie geen vraag heeft of advies nodig heeft, is ook welkom voor alleen een kopje koffie en een praatje.”
De Buurtwinkel heeft een geschikte ruimte die is ingericht als ontmoetingsplek met een koffiezitje. De Buurtwinkel wil een plek zijn in de samenleving en in de wijk waar iedereen welkom is. “Een echte plek voor de buurt waar ruimte is om rustig te zitten en waar je welkom bent voor alleen een kopje koffie”. De eerstvolgende inloop is op woensdag 15 januari van 9.00 tot 10.00 uur. Dan is Herma aanwezig met een hulpmiddelenkoffer. Zij geeft informatie over 14 hulpmiddelen zoals een druppelbril, steunkousen, medicijnklok waarmee mensen kunnen werken aan hun zelfstandigheid. “Andere thema’s die behandeld kunnen worden, zijn bijvoorbeeld oplichting. Daarbij proberen we in te spelen op de actualiteit of wat er speelt in de buurt.” Herma, Henk, Mia en Renate zitten klaar om u te ontvangen in de Buurtwinkel, Klimtuin 54 te Epe.
“Toegankelijkheid, openheid en vriendelijkheid, dat is waar het inloopuur voor staat!”