Viattence & Gemeente Epe: Duurzaamheid doe je samen!
In de zorg gebeurt er momenteel veel tegelijk. De focus ligt natuurlijk op het verlenen van goede zorg op een veilige manier. Het coronavirus zet alles op zijn kop. Tegelijkertijd biedt het ook een kans, want er wordt wel zichtbaar hoe kwetsbaar de mensheid is en wat dat betekent voor de toekomst. Een toekomst waarin de vraag om zorg nog toe zal nemen. Een toekomst voor onze kinderen, waarvoor we een antwoord moeten vinden op de vraag hoe we de aarde aan ze door willen geven. Een deel van dit antwoord zit in het besparen van energie, maar ook andere duurzaamheidsonderwerpen komen aan bod. Viattence, een zorgorganisatie met acht hoofdlocaties en ongeveer 400 bewoners en circa 350 cliënten die zorg in de wijk ontvangen, werkt ook aan een gezondere toekomst en vertelt over de uitdagingen die zij tegenkomen.
Zorg vanuit het dorp
In de visie ‘zorg vanuit het dorp’ van Viattence is duurzaamheid onderdeel van de gebouwen strategie. Van de panden waar Viattence in gemeente Epe haar zorg verleent is De Speulbrink in Vaassen de oudste. Het is gebouwd in 1997, wat betekent dat er wel een basis is als het gaat om isolatie. Standaard werd er bij de bouw in die tijd al isolatiemateriaal geplaatst, al is het minder dan nu het geval is. Later is er nog een flinke energiebesparing gerealiseerd met het vervangen van de verlichting. “Bijna overal hebben we nu led verlichting”, vertelt van Werven, programmamanager vastgoed bij Viattence, die werkt aan een nieuwe vastgoedstrategie.
Samen kom je verder
De nieuwere panden, bijvoorbeeld Hofje Wendakker (Heerde), zijn nog wel aangesloten op het gasnet. Daar staat tegenover dat ze energiezuinig gebouwd zijn, met triple glas en zonnepanelen. Van Werven: “ook hebben we veel besparing behaald door het goed inregelen van installaties en heeft onze eigen apparatuur altijd tenminste een A-label”. Toch ligt er ook nog een uitdaging op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is meer dan alleen energie besparen of opwekken. Het gaat ook over gezonde voeding, circulair ondernemen en een visie voor de toekomst. Over gedrag van de bewoners, en over de wensen en mogelijkheden van pandeigenaren, gemeente en elektriciteitsnetten. “Als zorginstelling is het niet onze kerntaak om op alle vragen over duurzaamheid zelf antwoord te vinden, daar zijn innovatieve bedrijven voor. Wij geloven erin dat je samen verder komt, daar dragen wij graag ons steentje aan bij”, aldus van Werven.
“Duurzaamheid is meer dan alleen energie besparen of opwekken. Het gaat ook over gezonde voeding, circulair ondernemen en een visie voor de toekomst.”
Keuzes maken
Van Werven: “Wij werken met gemeenschapsgeld en daar moeten we zorgvuldig mee om gaan”. Het blijkt soms ingewikkeld om goede keuzes te maken. Wil je meer daglicht in het pand, dan verliest het pand iets meer warmte. Wil je comfort voor je bewoner, dan staat de verwarming soms hoger dan je zou willen. Vanuit de rijksoverheid (zorgkantoren) krijgt Viattence geld om zorg te verlenen en daar is huisvesting onderdeel van. Het budget hiervoor is niet zo ruim dat er veel geld uitgegeven kan worden aan duurzaamheid. “Wij hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor ons nageslacht, maar alles is een afweging. Daarom werkt Viattence vanuit de gedachte dat duurzaamheid moet passen binnen de kwaliteit van zorg”, vertelt van Werven.
Dit artikel is afkomstig van de Gemeente Epe en is geschreven in samenwerking met Bastien van Werven, programmamanager Vastgoed bij Viattence